Planificarea unei călătorii

Deși research-ul, informarea, e consumatoare de energie si timp, satisfacția pe care ți-o dă o călătorie bine pusă la punct merită efortul depus.

Zece pași de urmat

  1. Stabilim destinația în funcție de ce vrem să facem: ”Vacanță vs Călătorie” și de cât timp avem la dispoziție
  • Pentru o vacanță alegi de obicei un loc în care să te odihnești și să te relaxezi. Te bucuri de timpul liber nefăcând nimic sau, aproape nimic. Citești o carte, ieși la restaurant, mănânci, bei, dormi, faci „baie” în soare, te bucuri de lux și alte lucruri de genul.
  • Într-o călătorie te duci să cutreieri, intri în contact cu oamenii, ieși din zona de confort, lași luxul deoparte, încerci lucruri autentice, ai activități, înveți, te îmbogățești spiritual și cultural, si de ce nu, îți testezi limitele. Asta nu înseamnă că nu te odihnești deloc și că alergi încontinuu. Înseamnă că te axezi mai mult pe „a descoperi” (din lume, din tine, din oameni) decât pe odihnă. ”Life begins at the end of your comfort zone.”
  1. Verificăm ce acte ne sunt necesare pe site-ul MAI și alte bloguri. Cel mai bine e să verifici o sursă sigură. Uneori pentru obținerea vizei depui cerere, completezi formulare, aștepți răspuns, te prezinți la ambasadă (necesită timp). Alte vize le poți lua ușor la aterizare, din aeroport, după achitarea unei taxe.
  2. Răsfoim un ghid de călătorie. Ne plac cele de la ”Lonely Planet”. Citim wikitravel și bloguri pentru informații și păreri. Ne documentăm destul de bine despre perioada optimă de călătorie (pare superficial dar e foarte important, mai ales dacă plănuiești anumite activități – să fie deschise traseele montane sau anumite rezervații, să nu fie migrație de meduze sau apa cu vizibilitate redusă dacă vrei să faci scuba diving sau snorkeling, vânturi prea puternice pentru zborul cu parapanta, dacă sunt anumite proceduri sau necesare rezervări din timp, etc).
  3. Căutăm bilete de avion. În general prin aplicațiile Kayak și Skyscanner. E important să poți jongla cu data fiindcă diferențele de preț de la o zi la alta sunt uneori considerabile. (Kayak, ca și Skyscanner are opțiunea – explore the world – unde poți stabili orașul din care vrei să zbori, data aproximativă sau exactă și prețul în care vrei să te încadrezi. Bineînțeles dacă nu stabilești o dată anume, sau selectezi o perioadă mai mare – gen toată vara, sau o lună întreagă șansele să găsești zboruri ieftine sunt mult mai mari. Anumite companii low cost nu sunt listate de Kayak, Skyscanner, Expedia, etc (dacă ai zbor intern sau zbor scurt dintr-o țară în alta fă un research mai amănunțit pe google despre companiile low cost ce operează în țările respective)
  • dacă plecăm departe și zborurile sunt destul de piperate la preț încercăm să vizităm două țări apropiate una de alta (dacă timpul ne permite) De ex. India și Nepal, Laos și Cambodgia, Peru și Bolivia, Argentina și Uruguay. Sau să profităm de un long layover – o zi sau mai multe într-o localitate anume. Unele aeroporturi au transport în comun până-n centrul orașelor sau oferă tururi gratuite pentru cei care au layover mai mare de 5 ore.
  1. Transport intern. Căutăm cel mai convenabil mijloc de transport. Fiecăruia i se potrivește sau alege un stil anume. Nu e regulă ca avionul – fiind mai scump – să fie si varianta cea mai bună și mai rapidă. Aeroportul domestic se poate afla la distanță mare de oraș, trebuie să ajungi acolo cu minim două ore înainte de zbor, să plătești taxă de bagaj, să treci prin control pașapoarte și la aterizare să iei un alt mijloc de transport până în centru. Pe când gara poate fi în oraș, convenabil de ajuns, trenurile de noapte confortabile, autobuzele rapide, etc. Cu Taxi, scutere, mașini închiriate, biciclete, microbuz, barca, tuk-tuk, – toate variantele trebuie căutate.
  • Transportul de la aeroport în oraș – multe locații au legături foarte bune între aeroport și oraș prin mijloace de transport în comun. Nu prea înțeleg nevoia omului, după ce a stat 10 ore în avion să fugă în taxi și apoi să se trântească în pat la hotel. Îți mai dezmorțești picioarele până la o stație de autobuz sau tren, mai vezi oameni și peisaj colorat în loc de nori albi și cer gri, te trezești, interacționezi, îți faci o primă impresie.
  1. Utile.
  • descărcăm aplicații de navigație gen: City maps to go, Maps.me care merg fără internet. Poți salva de acasă toate locurile pe care urmează să le vizitezi, ulterior poți ”puncta” cazarea, unde ai mâncat, ce-ai văzut și ce-ai aflat – e bun si ca jurnal de călătorie. Și alte aplicații utile (de camping, restaurante tradiționale, benzinării, mersul trenurilor, etc)
  • Tipărim informațiile importante: adrese, bilete, mail-uri de confirmare, coduri de acces dacă ne cazam pe Airbnb, facem copii după pașapoarte.
  • Scoatem bani numerar. Anunțăm banca în prealabil, să nu ne trezim cu cardul blocat când ajungem prin țări străine.
  • În unele părți, dacă stăm mai mult și avem de hoinărit iar internetul ne ușurează mult munca, luăm cartelă cu număr local și plan data.
  1. Cazarea – Cameră de hotel, pat în hostel, Airbnb, camping ori couch surfing? Rezervare din timp sau căutări la fața locului? De obicei rezervăm din timp (de acasă) prima noapte de cazare. Pe urmă „ne descurcăm”. Asta înseamnă că ne adaptăm în funcție de cum e locul. Se știe că în sud-estul Asiei funcționează foarte bine căutarea unei camere „din poartă în poartă”. La recepția hotelului sau în hostel prețul e de multe ori jumătate față de cel online; pe când în Europa și America de Nord prețurile de pe internet sunt apropiate, dacă nu identice cu cele de la recepție. În America de Sud am aplicat aceeași variantă – căutând cazare după ce-am ajuns în oraș. Am avut si peripeții, dar cum ziceam, călătoria – nu înseamnă confort. Uneori prin astfel de întâmplări pașii te poartă mai departe decât ai plănuit și-n locuri mult mai frumoase. Airbnb e fain și autentic dar uneori mai scump. Campingul e pentru noi opțiunea numărul 1. Chiar si atunci când nu avem cort :)) (În Patagonia am închiriat cortul și am dormit într-un camping cu atmosferă de poveste iar ca preț nu am plătit nici pe sfert cât dădeam pe o cameră obscură de hotel). La fel ca și la transport, la cazare e nevoie de mult research pentru a găsi variantele cele mai bune. Dar aici (cazare și transport) se pot economisi bani frumoși. Couch surfing e  o aplicație (și o comunitate) care îți oferă opțiunea să te cazezi gratuit la oameni acasă. Nu am călătorit cu această variantă, dar niciodată nu-i prea târziu. Pentru unii poate fi mai stresant să nu aibă cazarea rezervată, dar în același timp lipsa rezervărilor îți oferă liberate de mișcare. Nu ești condiționat să fugi dintr-un loc în altul doar pentru că ai plătit camera în avans.
  2. Bagajul – Întotdeauna împachetăm cât mai light. Pe piață sunt multe articole practice, versatile, ușoare, care nu ocupa spațiu, se usucă repede și alte calități de genul. Spălăm haine la spălătoriile locale sau unde ne cazăm. – La zborurile domestice (interne), în general bagajul de cală e contra cost. Dacă vrei să eviți costul suplimentar trebuie să ai grijă la dimensiunea rucsacului. Citește condițiile companiei aeriene. De obicei rucsacul de 42 de litri e cel mai mare pe care-l poți lua în avion pentru spațiul de deasupra scaunelor. Unele companii aeriene te taxează si pentru aceste bagaje. Oricum, taxa de bagaj de mână e în general mai mică decât taxa bagajului de cală, dar ca să-l poți lua cu tine, rucsacul, în afară de mărime trebuie să fie lipsit de orice lucru interzis: lichide, arme, baterii, foc, etc.
  3. Traseul – stabilim pe zile în ce localități poposim, ce facem, ce vizităm, activități, festivaluri și altele. Lăsăm două, trei zile libere de folosit „la fața locului” dacă întârziem de plăcere în vreun oraș ori suntem condiționați de vreme sau de alte întâmplări neprevăzute. Aici e confortul de a nu avea cazare rezervată. Întotdeauna înnoptăm în orașul din care zburăm, în mare parte pentru a evita să pierdem avionul … sau mă rog, a micșora riscul pierderii zborului din cauza unui drum lung cu trenul, trafic, pană la mașină, etc.
  4. Ajunși acolo mâncare, tururi și suveniruri.
  • Bucătăria locala e musai. Dar nu aia din centru, etalată pentru turiști. Adevărata bucătărie gustoasă se găsește în locurile în care mănâncă localnicii. Research ori străzi luate la pas si adulmecat de restaurante. Mâncarea stradală, thumbs up, dar nu oricine are stomac pentru ea. Și nu oriunde (în India pur și simplu nu am avut curaj să încercăm nimic stradal).
  • Tururi – nu neg importanța sau bogăția de informații a tururilor ghidate (la temple, vestigii arheologice, muzee, etc) dar dacă ai banii numărați sau punga cam subțire, ia informații din broșurile gratuite ori din ghidul de călătorie.
  • Suveniruri – e plăcut să ai ceva ca amintire din fiecare loc. Mai ales când e vorba de lucruri originale, autentice, făcute de mână, prin care susții comunitatea locala. Magneții, farfuriile decorative – sunt destul de populare ca și lucruri de adunat de prin lume. Se găsesc peste tot. Însă vederile trimise acasă sunt cel mai bun sfat pe care avem să-l dăm. Facem asta de curând și regretăm că nu am făcut-o de la început. Recent am răsfoit un album cu cărțile poștale trimise acasă și m-au bucurat nespus. De unele uitasem. Mi-am adus aminte locul unde le-am scris, poșta de unde am luat timbrele, starea, vremea, totul. Pozele sunt una dar aceste vederi, credeți-mă, transmit o cu totul altă stare.

Go for it!

Spread the love